Hoppa till innehåll

Vad är en hågkomstresa?

INFORMATION

Hågkomstresor


Hågkomstresor till Norge är resor till autentiska minnesplatser för nazismens offer i Norge, framförallt i Oslo. Syftet med resorna är att med utgångspunkt i historien reflektera över demokrati, tolerans och personligt ansvar – samt dess utmaningar i en modern kontext.

Resorna har utvecklats av Nationalgåvan Voksenåsen och Forum för levande historia som en del av ett regeringsuppdrag om att systematisera och tillrättalägga för resande till minnesplatser för nazismens offer.

Olika typer av resor

Voksenåsen arrangerar resor för olika målgrupper. Den vanligaste resan är för ungdomar; skolklasser, konfirmationsgrupper och toleransprojekt. Vi genomför även fortbildningsresor för lärare. För övriga grupper kan resor skräddarsys i mån av kapacitet. 

Ungdomsresor


Vi riktar oss till skolklasser från högstadium och gymnasium samt till folkhögskolor. Vi välkomnar även andra ungdomsgrupper, t.ex. konfirmationsgrupper och toleransprojekt.

Lärarresor

Vi erbjuder även lärarfortbildningar i samarbete med Forum för levande historia. Det är en tre dagars resa med ett liknande innehåll som elevresorna, men den är anpassad för vuxna. Syftet med lärarresor är dels fortbildning dels ett sätt att förbereda resa med egen klass.

Just nu är inga datum för nästa fortbildning tillgängliga, återkom senare.

Andra erbjudanden

För andra grupper kan vi skräddarsy resor efter kapacitet.