Hoppa till innehåll

Morgondagens svenska ledare reser
till Norge i Förintelsens fotspår

  • nyheter

Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelse delade tidigare i år ut 2022års stipendium till programchef Anna Florén och svensk-norska Voksenåsen för projektet Hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser i Norge. Priset delades ut av utrikesminister Ann Linde i närvaro av kronprinsessan Victoria och kronprins Daniel.

I slutet av november genomförs en Hågkomstresa med ett knappt trettiotal unga svenska ledare och opinionsbildare som tillsammans besöker norska minnesplatser. Bland deltagarna märks Lisa Nåbo, ordförande i SSU, Noura Berrouba ordförande i LSU samt artisterna Kristofer Grezcula och Cherrie. De får sällskap av en rad representanter för samhälls- och näringsliv, däribland flera ungdomsorganisationer.

– Vi i stiftelsen tror att just närheten till Norge gör att historien kommer närmare. Dagens ungdomar har ofta liten eller ingen kännedom om att Norge var ockuperat och att man de facto deporterade norska judar direkt till Auschwitz. Resan visar hur skör rättsstaten var och hur lätt den kunde slås sönder, också i en etablerad demokrati, säger Micael Bindefeld.
– Till den här resan har vi handplockat de som kommer att vara med och sätta den politiska, mediala och kulturella agendan i Sverige om 10 år. Nästa generation beslutsfattare. Det arbete som Voksenåsen gör för att se till att de här berättelserna lever vidare är viktigare idag än på väldigt, väldigt länge avslutar Micael Bindefeld.

– Vi på Voksenåsen är tacksamma för möjligheten att kunna erbjuda den här resan för framtidens ledare och för allt det stöd som Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen har givit projekt Hågkomstresor, säger Anna Florén.
Hågkomstresan genomförs den 24–26 november och avslutas på dagen 80 år efter att 529 norska judar deporterades med skeppet Donau från Oslos hamn direkt till Auschwitz. Endast nio av de deporterade judarna överlevde Förintelsen. Hågkomstresan består av en kombination av besök vid autentiska minnesplatser, på norska museer och ger utrymme för samtal och reflektion.

Deltagarna kommer träffas på Norges ambassad den 8 november och få en första introduktion.
Det finns möjlighet för press att delta vid arrangemanget.

En lista över samtliga deltagare finns i pressmeddelandet.


Presskontakt:
Anna Floren
Voksenåsen
anna@voksenaasen.no
+47 416 95 189

Karin Sundin
Norges ambassad
karin.sundin@mfa.no
+46 70 653 52 26

Tentativt program


24.11

Introduktion, narrativ och förutsättningar.
Introduktion, Förintelsen i Norge
Koncentrationslägret Grini
Middag med gäster.

25.11

Möte med judiskt liv i Norge, före under och efter Förintelsen
Judiska museet och snubbelstensvandring, livet till dem som deporterades
Middag med gäster.

26.11

Död eller flykt.
Trandumskogen. En tysk avrättningsplats.
Att fly! En resa i fotspåren till Carl Fredriksens transport. Den största räddningsaktionen för de norska judarna. 
Återresa till Stockholm.  

Micael Bindefeld och Anna Florén gästade TV4 Nyhetsmorgon den 27.1.
Inslaget finns här