Hoppa till innehåll

Trandumskogen och Ullensaker museum

I Trandumskogen vid Gardermoen genomfördes en mängd avrättningar under ockupationsåren. Här mördades 173 norrmän, 15 ryssar och 6 britter. Några efter att ha dömts i rätten, andra utan dom.

Flera av norrmännen var motståndsmän, men vissa valdes bara slumpvis ut och sköts ihjäl som straff för brott som tyskarna påstod hade begåtts av ”folket”. Syftet var att sprida fruktan och osäkerhet. Platsen låg avsides, och eftersom en tysk övningsskjutbana också var belägen där väckte skotten ingen uppmärksamhet.

17 massgravar upptäcktes efter befrielsen. Quisling tvingades närvara när dessa grävdes upp av tidigare NS-folk och fångar som anklagats för att ha svikit sitt land. Idag finns en minneslund på platsen. Ullensaker museum arrangerar visningar och håller öppet vid vissa tider under sommarhalvåret. För norska skolklasser erbjuds ett pedagogiskt program med inriktning på etik, människors val och de personer vilkas liv slutade i Trandumskogen. På väg in mot skogen finns också resterna av ett fångläger för ryska krigsfångar.

Idag ligger Norges enda slutna institution för ut- länningar på Trandum. Här sitter flyktingar i förvar

i väntan på utvisning ur landet, om man befarar att de ska avvika innan utvisningen verkställts.

Besöket kan som en heldag kombineras med ett besök på Grinimuseet så att gruppen därmed får följa de olyckliga från internering i läger till avrättning. Ta kontakt med Voksenåsen för mer information och bokning.

https://mia.no/ullensaker/trandumskogen