Hoppa till innehåll

Refleksjoner fra vårens Hågkomstresor

  • nyheter

Vi på Voksenåsen har kommet tilbake fra ferie. Nå gjør vi oss klare for å ta imot rundt 200 elever i september og oktober. Våren har vært hektisk, spennende og lærerik hvor vi har blitt kjent med rundt 260 ungdommer fra ulike steder i Sverige. Mange nyfiken på å lære seg mer om hva som skjedde i Norge under 2.verdenskrig. Det har vært mange spennende samtaler og refleksjoner på de ulike historiske stedene som gir nye perspektiver i ryggsekken.

Etter å ha undervist svenske ungdommer og voksne om 2.verdenskrig og holocaust-historien i Norge i snart to år, er det noen punkter jeg vil trekke frem som gir en stor verdi på en hågkomstreise. Det å reise til et annet land til historiske plasser skaper møteplasser hvor man lærer av hverandre. Det å være norsk lærer i møte med svenske elever og lærere, gir rom for å utvide perspektiver og bli bevisst på ulike nasjonale narrativ. Det å bli kjent med svenske ungdommer og voksne i en slik kontekst gir også meg økt kunnskap, bevissthet og inspirasjon. Hågkomstreiser skaper etter min mening en møteplass mellom to relativt like kulturer som gir grobunn for nyfikenhet, sammenligninger og nye perspektiver.

Marie underviser for Toleranseprosjektet i Borlänge 23.05.23 om viktigheten av å stå opp for demokratiet. Foto: Henrik Hansson

Fra våre evalueringer/utvärderinger er det tydelig at mange ungdommer har fått en økt interesse for Sveriges rolle i Norge under 2.verdenskrig og at de gjennom reisen har fått en større tro på at de er viktig for demokratiet. En viktig del av reisen er nemlig å knytte historien til nåtiden, og hvordan man kan stå opp for demokratiet i dag. Disse to sitatene fra to ungdomsskoleelever gir et inntrykk av hva elever sitter igjen med fra en hågkomstreise:

«Alla kan göra skillnad det är bara att kolla på till exempel Rolf Syversen som räddade livet på så otroligt många judar. Alla kan göra skillnad och det är väldigt viktigt att vi försöker göra.»

«Man säger hur fliken på en fjärilsvinge kan starta något så stort som en tornado. Även om man tror att det man gör är litet kan det ändra någons liv helt och hållet.»

Med disse sitatene i bakhodet bretter vi nå opp ermene for å gjøre oss klare til å ta imot mange nye unge mennesker til Voksenåsen Kultursenter!

Hilsen fra,

Marie Thrana Tindstad

Prosjektleder for hågkomstreiser på Voksenåsen Kultursenter

Lurer du på noe om hågkomstreise til Norge?

Ta kontakt på mail: marie@voksenaasen.no