Material

På den här sidan har vi samlat material och resurser för din resa.

Här finns rapporten Hågkomstresor till Oslo som ger en faktabakgrund och en presentation av möjligheter för din resa. Rapporten skrevs 2018 och version 2 färdigställdes hösten 2021.

  • Karta över Oslo
  • Profiler, historier om individer som på olika sätt har haft en roll i den norsk-svenska krigshistorien. Det kan vara både offer, förövare och bystanders, och de är märkta med tematiska etiketter.
  • En översikt över resurser och lästips, men också enskilda resurser, böcker, filmer, eller podcasts som kan vara spännande och intressanta att fördjupa sig i. Dessa är också märkta med tematiska etiketter.

PROFILER

Familjen Braude

Benzel Braude föddes Skuodas, Litauen. Han kom till Norge i 1911 och bosatte sig i Kristiania (Oslo). Året efter gifte han sig med Sara Bertha (f. 1892 i Litauen). Paret flyttade till Øvre gate 4 (idag Korsgata 12) på Grünerløkka i Oslo, där barnen Helene (f. 1912), Isak (f.1914), Charles (f. 1915) och Harry (f.Fortsätt läsa ”Familjen Braude”

Axel Weebe

Axel Weebe var kyrkoherde i den svenska församlingens kyrka i Oslo, Margaretakyrkan under åren 1928 – 1958. Kyrkan var en av flera centrala aktörer för distribution av nödhjälp i form av mat, kläder och pengar genom organisationen Svenska Norgehjälpen. Organisationen bestod av ett trettiotal ideella och politiska förbund som genomförde insamlingar genom runt 800 lokalkommittéerFortsätt läsa ”Axel Weebe”

Resurser och lästips

22 juli andra offergrupper broderfolk i ofredstid Demokrati Flykt och flyktingar Förintelsen förövare hemmafront Hjälpare Livet under ockupation lyssna läsa motstånd Om Norge 1940-1945 Perspektiv; Förövare Perspektiv; Offer Profil på norska på svenska se Sverige-Norge Sveriges roll

%d bloggare gillar detta: