Din resa

Hågkomstresor till Norge är resor till autentiska minnesplatser för nazismens offer i Norge, framförallt i Oslo. Syftet med resorna är att med utgångspunkt i historien reflektera över demokrati, tolerans och personligt ansvar – samt dess utmaningar i en modern kontext.

Resorna har utvecklats av Nationalgåvan Voksenåsen och Forum för levande historia som en del av ett regeringsuppdrag om att systematisera och tillrättalägga för resande till minnesplatser för nazismens offer.

En Hågkomstresa för ungdomar är anpassad för högstadium och gymnasium. Den varar i tre dagar och består av en kombination av besök vid norska institutioner, besök vid autentiska platser och reflektionspass. Resan varar i tre dagar. För detta kan skolor söka om stipendium, tack vare Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen.

Priser för elevresor (exklusive resan till Oslo).

Inkluderat: mat i tre dagar övernattning i dubbel/trippelrum två nätter samt alla programkostnader.

  • kr 2630 per elev (inkluderat buss/transport under vistelsen)
  • kr 2080 per elev (om ni reser till Oslo med egen buss och kan använda denna under vistelsen)
  • För medföljande lärare och vuxna är priset 2500/3000 NOK.
  • Ta kontakt för bokningsförfrågan

Bokningsbara datum för resor höst 2022:

29 september – 1 oktober

2 – 4 november

För information om stipendium – se här!

För övriga grupper kan resor skräddarsys i mån av kapacitet. Priserna för elevresor är kraftigt subventionerade och vi kan därför inte erbjuda samma priser för andra typer av resor. Ta kontakt för bokningsförfrågan och priser. Vi får många förfrågningar för tillfället. Det är jätteroligt och viktigt.

Vi kan erbjuda hjälp på flera sätt, att vi arrangerar hela din resa eller att ni får tips, idéer och material för att själva genomföra resan. Och flera mellanting.

Besök:

Holocaust- och Livssynscentret

Holocaust- och Livssynscentret (HL-centret) är beläget strax utanför Oslo i den stora Villa Grande där Quisling var bosatt under kriget. Centret har en omfattande pedagogisk verksamhet, utställningar och forskning.

Judiska museet i Oslo

Judiska museet ligger inhyst i den gamla synagogan i de tidigare judiska kvarteren i centrala Oslo. Det erbjuder undervisning om Förintelsen och deportationerna, flykt och räddning, judiskt liv, källkritik och konspirationsteorier.

STADSVANDRING – OCKUPERAD STAD

Voksenåsen och Forum för Levande historia har satt samman en stadsvandring som fokuserar brett på livet under ockupationen utifrån tre perspektiv; offer, förövare och medlöpare.

STADSVANDRING – Snubbelstenar

Med hjälp av Snubbelstensprojektet, och flera böcker, både skönlitterära och historiska dokument finns möjlighet att följa i fotspåren till några av de individer som drabbades av det norska Holocaust.

Monument VACANT CHAIRS

Monumentet till minne av de deporterade judarna – VACANT CHAIRS Minnesmärket över de deporterade judarna har skänkts av den norska staten och står vid kajen, precis utanför Akershus fästning. Det är skapat av den brittiske skulptören Antony Gormely och invigdes år 2000.

Utøya

Utøya är AUFs (motsvarande SSUs) ö med kursgård och sommarläger. Utöya var också platsen för Anders Behring Breiviks massaker den 22 juli 2011. Utöya har en lång tradition av att vara ett center för lärande omkring demokrati, yttrandefrihet, tolerans och mångfald.

22 juli-centret

Centret förmedlar kunskap om terrorangreppet i regeringskvarteret i Oslo på Utöya. Centret tar emot skolklasser och har pedagogiska program som behandlar angreppet, det offentliga samtalet kring detta och dess betydelse nu och i framtiden. Man berör således inte andra världskriget eller Förintelsen, men centret är ändå relevant att besöka under en studieresa inriktad på frågorFortsätt läsa ”22 juli-centret”

Hemmafrontsmuseet och Akershus fästning

Hemmafrontsmuseet byggdes av tidigare motståndsmän under 1960-talet och är beläget in- vid Akershus fästning. Museet är även en forskningsinstitution. Naturligt nog fokuserar man på motståndskampen, både hemmafront och utefront.

Trandumskogen och Ullensaker museum

I Trandumskogen vid Gardermoen genomfördes en mängd avrättningar under ockupationsåren. Här mördades 173 norrmän, 15 ryssar och 6 britter. Några efter att ha dömts i rätten, andra utan dom.

Grinimuseet

Grini var ett nazistiskt interneringsläger för politiska fångar. Det grundades år 1940 i Akershus fylke, en halvtimme från Oslo men avsides beläget.

Sveriges ambassad i Oslo

Under kriget tilläts Sverige inte ha en officiell ambassad i Norge. Denna gjordes i stället om till generalkonsulat. En av konsulatets yngre medarbetare under kriget var Harald Edelstam, som delvis agerade mer kraftfullt än vad som förväntas av en diplomat.

Svenska Margaretakyrkan

Svenska Margaretakyrkan var en central svensk plats under ockupationen. Också människor med mer avlägsna band till Sverige välkomnades i församlingen och antalet medlemmar ökade från 6 000 till 18 000.

Möllergata 19

Det centralt belägna Møllergata 19 användes av ockupationsmakten och NS som centralfängelse och tortyrkammare. Det var på trappan till nr 19, som det kallades i folkmun, som Vidkun Quisling överlämnade sig till norska myndigheter efter Tysklands kapitulation.

Victoria Terasse

Victoria Terasse var Gestapos högkvarter under kriget. Byggnaden var i statens ägo från år 1913 som huvudkvarter för polis och olika departement. Här genomfördes hårda förhör och tortyr.

Krigskyrkogården Ekeberg

Ockupationsmakten anlade en tysk krigskyrkogård på höjden ovanför Oslo, Ekeberg, redan år 1940. Här begravdes bland andra de soldater som omkom när skeppet Blücher sänktes i Oslofjorden.

%d bloggare gillar detta: