Hoppa till innehåll

Radiofynd från SR: 70 år sedan ockupationen av Norge och Danmark.

INVASIONEN AV NORGE OCH DANMARK

Från SR:

70 år sedan naziockupationen av Norge och Danmark

  • Dela

Publicerat fredag 9 april 2010 kl 00.06
   −  Varje minut bringar nya underrättelser om de händelser vilka utspelas på skandinavisk mark. Som svarta stormfåglar komma de, en efter en…”.
 
Så beskriver publicisten och antinazisten Torgny Segerstedts i Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning den chockartade ockupationen av Norge och Danmark i april 1940 − kriget hade kommit in på knuten…


Den tyska ockupation av Danmark och Norge 1940-45
Den 9 april 1940 sätter Hitler sin operation ”Weserübung” i verket. Danmark och Norge angrips. Målet är en snabb ockupation för att säkra baser för sjökrigsföringen mot Storbritannien.
 
Ockupationen av Danmark gick snabbt. Norge blev en mer komplicerad historia för tyskarna och den norska regeringen och kungahuset tog sin tillflykt till Storbritannien och blev därigenom, till skillnad från Danmark, ett krigförande land på de allierades sida.
 
I  serien ”Svarta fåglar över Norden” från 1990, beskriver Göran Elgemyr, Henning Pallesen och Torsten Byggdal händelserna kring ockupationen av Danmark och Norge. I det första programmet följer de dramatiken den 9 april 1940, timme för timme, hur Tyskland överfaller våra båda grannländer.
 
Det andra programmet i serien handlar om den danska motståndsrörelsen, om illegala tidningar och danska radiosändningar. Men också om danskt samarbete med tyskarna, om hur den danske kungen ställde sig bakom samarbetspolitiken och konspirerade med tyskvänliga krafter.
 
I program tre handlar det om kvinnornas roll i motståndskampen. Och det fjärde programmet har rubriken ”Porträtt av en quisling”.
 
Sverige och den tyska ockupationen i Norden
I Sverige följdes ockupationen av Danmark och Norge med stor oro. Regeringen och statsministern Per Albin Hansson hade redan i januari 1940 försäkrat att svensk utrikespolitik skulle präglas av självständighet och neutralitet och att Sverige inte skulle tillåta att krigförande trupper transiterades genom landet…
 
 
Trots Per Albin Hanssons löfte tillät man dock redan i april 1940 transitering av tysk sjukvårdspersonal genom Sverige. Och den 29 juli tvingas statsministern hålla ett anförande i radio efter att även ha givit efter för tyska påtryckningar om tillstånd för transport av tysk trupp genom Sverige.
 
Ett missnöjt broderfolk – om dåliga relationerna mellan Sverige och Norge under krigsåren
Den norska exilregeringen och den norska arbetarrörelsen var mycket kritisk gentemot den svenska regeringen för att den inte tillräckligt stödde Norges motståndskamp. Det menar Göran Elgemyr i ”Ett missnöjt broderfolk” från 1985.

Sverige blev visserligen en fristad under kriget för många norska flyktingar men inom norska regeringskretsar, och i synnerhet inom den norska exilregeringen i London, fanns ett utbrett missnöje över hur den svenska samlingsregeringen agerade gentemot Tyskland under andra världskriget.
 
I del två berättas om den svenska inställningen gentemot Norge och om den svenska pressens ofta ängsliga förhållande gentemot Tyskland.
 
I skuggan av ett krig – om upplevelser i den danska motståndsrörelsen 

Den dansk-svenske journalisten och radiomannen Henning Pallesen berättar för Göran Elgemyr om hur han som 15-åring upplevde tyskarnas ockupation av Danmark och om hur han sedan gick med i den danska motståndsrörelsen. Henning Pallesen greps av Gestapo, torterades och dömdes till döden. Ända in i det sista arkebuserade tyskarna motståndsmän men Pallelsen kom undan med livet i behåll. 
 

Lyssna mer