Svenska Margaretakyrkan

Svenska Margaretakyrkan var en central svensk plats under ockupationen. Också människor med mer avlägsna band till Sverige välkomnades i församlingen och antalet medlemmar ökade från 6 000 till 18 000.

Kyrkan blev under kriget nav och uppsamlingsplats för Svenska Norgehjälpen och centrum för serveringen av soppa – svenskesuppen – till norska skolbarn. Men här föregick också annat motstånd. Kyrkoherde Axel Weebe, som var aktiv i biståndsverksamhet genom utdelning av mat och kläder, försökte även kartlägga situationen för norska fångar och transporterade mat till Grini. Weebe förmedlade en lista med två hundra namn till svenska Röda Korset, vilket fick stor betydelse för de vita bussarnas senare aktion.

En tanke på “Svenska Margaretakyrkan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: