Knut Rød

Knut Rød arbetade i den norska polisen 1927 – 1943 samt 1952 – 1965 och var ledare av den norska Statspolitiet (statspolisen), motsvarigheten till Gestapo, i regionen Oslo och Akershus (kommunen runt Oslo).

Han var den som under hösten 1942 organiserade arresteringen av norska judar i Oslo och Akershus i två stora aktioner. En under oktober där judiska män arresterades och internerades i avvaktan på deportering och en under november där också kvinnor, barn, äldre och sjuka arresterades för vidare deportering. I november 1942 fraktades 529 – 532 judiska män, kvinnor och barn från Oslo till Auschwitz med fartyget DS Donau. Av dessa var 403 arresterade på Røds order. Elva överlevde. Knut Rød var antagligen också ansvarig för arresteringen av de 143 judar som i februari 1943 deporterades med fartyget DS Gotenland.

Han utarbetade rättningslinjer för de judar som sluppit undan deportering, som bland annat gick ut på att även judiska kvinnor som var gifta med ”arier” skulle arresteras och det skulle kontrolleras att de judar som ansetts för sjuka för deportering inte spelat sjuka.

Efter kriget genomfördes ett rättsligt uppgör, det så kallade Landssvikoppgjøret (landsförrädaruppgöret). Här frikändes Knut Rød i två instanser, 1946 och 1948, efter vittnesmål om att han motarbetat fienden och han återgick till tjänst inom polisen 1952.

Hans frikänning har i eftertid blivit starkt kritiserad och betecknad som en skam för norsk rättshistoria.

Källor

https://no.wikipedia.org/wiki/Knut_R%C3%B8d

https://no.wikipedia.org/wiki/Statspolitiet

https://no.wikipedia.org/wiki/Det_norske_landssvikoppgj%C3%B8ret

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: