Gunnar Sønsteby / Kompani Linge

Gunnar Sønsteby var norsk motståndsman som under andra världskriget opererade under ett flertal täcknamn varav Kjakan, Erling Fjeld och Nr. 24 är de mest kända.

Han ingick i den så kallade Oslogjengen (oslogänget) och ledde den från 1943. Oslogjengen var en norsk sabotageenhet under brittiskt kommando och var en del av Norwegian Independent Company No. 1 (NORIC 1), populärt kallat Kompani Linge efter förste kompanichef Martin Linge. Kompani Linge skulle delta i operationer i Norge, under brittisk ledning, organisera och instruera den norska motståndsrörelsen, vara länken mellan hemma- och utefronten samt utföra spionage- och underrättelseuppdrag.

Gunnar Sønsteby var med i styrkorna som försökte slå tillbaka den tyska ockupationen 1940 och gick därefter in i det växande motståndsarbetet. Som agent var han vid flera tillfällen i England och stationerad på den brittiska legationen i Stockholm. Sønsteby blev själv aldrig tillfångatagen av den tyska ockupationsmakten, men hans far fängslades och satt på Grini som gisslan för sin sons verksamhet februari 1943 till december 1944.

Källor

https://no.wikipedia.org/wiki/Gunnar_S%C3%B8nsteby

https://no.wikipedia.org/wiki/Kompani_Linge

https://no.wikipedia.org/wiki/Oslogjengen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: