Fritz Todt / Operation Todt (OT)

Fritz Todt var ingenjör, en högt uppsatt nazist och ledare av Organisation Todt. Organisationen var militär, grundades 1938 och var ansvarig för återuppbyggandet av krigsskadade järnvägar, broar och vägar.

I tillägg var det Organisation Todt som skulle stå för uppbyggandet av motorvägar, befästningar och realisering av nazisternas idé om ett Stortyskland. För att utföra arbetet utnyttjades tvångsarbetare i form av fångar från koncentrationsläger, krigsfångar och tvångskommenderade arbetare från, av Tyskland, ockuperade länder. Alla arbetare behandlades som slavar och många överlevde varken arbetet eller kriget.

Genom tvångsarbete byggde organisationen bland annat Atlantvallen, Siegfriedlinjen, avfyrningsramper för V1- och V2-raketer, ubåtsbunkrar och påbörjat 5800 kilometer motorväg genom Tyskland, varav 3800 kilometer färdigställdes innan Todts död.

Fritz Todt omkom i en flygolycka 1942 kort efter ett möte han haft med Adolf Hitler. Organisationen blev efter Todts död integrerad in i rustningsministeriet under Albert Speer. På sitt mesta innefattades i Norge 50 000 människor i tvångsarbete under Organisation Todt.

Källor

https://no.wikipedia.org/wiki/Organisation_Todt

https://sv.wikipedia.org/wiki/Atlantvallen

https://no.wikipedia.org/wiki/Dora

https://sv.wikipedia.org/wiki/Fritz_Todt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: