Axel Weebe

Axel Weebe var kyrkoherde i den svenska församlingens kyrka i Oslo, Margaretakyrkan under åren 1928 – 1958. Kyrkan var en av flera centrala aktörer för distribution av nödhjälp i form av mat, kläder och pengar genom organisationen Svenska Norgehjälpen. Organisationen bestod av ett trettiotal ideella och politiska förbund som genomförde insamlingar genom runt 800 lokalkommittéer i Sverige. Totalt samlades det in livsmedel, kläder, skor och bohag till ett värde av ca. 72 miljoner kronor i 1945 års penningvärde, något som motsvarar ca. 1,5 miljarder i dagens (2019) penningvärde. I kontanta medel samlades det in ca. 96,5 miljoner kronor, vilket idag motsvarar ca. 2 miljarder kronor.

Under åren 1940 – 1945 skickades ca. 65 000 ton livsmedel från Sverige till Norge genom Svenska Norgehjälpen. Delar av detta livsmedel omsattes i den så kallade svenskesuppen (svensksoppan) vilken delades ut på många platser runt om i Norge. I Oslo var den största utskänkningsplatsen Svenska Margaretakyrkan med Axel Weebe i spetsen. Soppan, som delades ut på löpande band, var förbehållen barn och unga och var för många dagens enda mål mat. Lokalerna hade kapacitet för 250 barn och alla fick tio minuter på sig att äta upp, för att så bytas ut mot nästa grupp barn. När distributionen stod på sin höjd var så många som ca. 7000 barn inom kyrkans salar varje dag.

Axel Weebe hade som kyrkoherde diplomatstatus och tät kontakt med det svenske generalkonsulatet i Oslo.

Källor

Bergh, Folke; Svensk kyrka i ockuperad stad; Proprius; 1988

https://no.wikipedia.org/wiki/Svenska_Norgehj%C3%A4lpen

https://no.wikipedia.org/wiki/Axel_Weebe

2 reaktioner till “Axel Weebe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: