Wanda Heger

Wanda Heger startade kartläggningen av skandinaviska fångar i tyska koncentrationsläger, förde listor över vem som var i vilket läger, och var på så sätt instrumentell i Folke Bernadottes evakueringsaktion ”vita bussarna” som under krigsslutet räddade ca. 15 000 skandinaviska fångar från tyska koncentrationsläger.

Wanda Hegers far var en av grundarna till Nasjonal Samling, det norska nationalsocialistiska partiet som efter ockupationen av Norge blev enda tillåtna politiska parti i landet. Han bröt med partiet 1936 och blev en aktiv motståndare av det 1940, varför han fängslades, först i Norge, därefter i Tyskland.

Hegers mor var tysk och efter påtryckningar från den tyska familjen direkt till Heinrich Himmler, chef över Schutzstaffel (SS), facilitator och övervakare av nazisternas koncentrationsläger, blev faderns fångenskap omgjort till husarrest på familjens gods Gross Kreutz, väst om Berlin, på villkor om att också familjen i Norge anslöt sig till honom på Gross Kreutz. Så kom Wanda Heger att befinna sig i Tyskland under hela krigsperioden från 1942.

Van vid besök på fånganstalter från faderns fångenskap fortsatte hon med besöken i Tyskland. Koncentrationslägret Sachsenhausen, norr om Berlin, var hennes första besöksort då detta läger hade skandinaviska fångar och genom ett språkligt missförstånd påbörjade hon och familjen kartläggning av skandinaviska fångar i koncentrationsläger och bistånd med mat till de.

Under ett av sina första besök blev Heger och hennes bror tillfrågade av grindvakten var de kom från. Deras svar ”Gross Kreutz” blev av vakten uppfattat som ”Rotes Kreutz” (Röda Korset) och de matpaket de kommit med aksepterades. Så utväxlade familjen mat mot information om fångar i koncentrationslägren Sachsenhausen, Ravensbrück, Natzweiler, Dachau, Neuengamme och Buchenwald. På så vis samlade familjen, så småningom med hjälp av norska sjömanskyrkan i Hamburg, Röda Korset i Berlin och Röda Korset i Genève, in underlaget till de namnlistor som aktionen vita bussarna använde sig av under evakueringen av skandinaviska fångar under de sista månaderna av kriget, och direkt efter krigsslut.

Efter kriget bosatte sig Wanda Heger återigen i Norge, bildade familj och hade sitt yrkesverksamma liv som socionom framförallt inom kriminalomsorgen.

Läs mer

Heger, Wanda; Hjeltnes, Guri; Varje fredag framför porten, 2005 https://www.tanum.no/_varje-fredag-framfor-porten-wanda-heger-9789177425236

Se mer

Intervju från 2016 med Wanda Heger, genomfört av Röda Korset i Norge https://youtu.be/l9hW_ND_qH0

NRK-serien Mitt liv från 2017  https://tv.nrk.no/se?v=KOID75004816

Källor

https://no.wikipedia.org/wiki/Wanda_Maria_Heger (10.12.2020)

Hjeltnes, Guri: Wanda Heger i Norsk biografisk leksikon på snl.no. Hentet 10. desember 2020 fra https://nbl.snl.no/Wanda_Heger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: