Podcast; Tre judar i Halden

Från NRK P2, Museum

Siden 1993 har den tyske kunstneren Gunter Demnig murt ned flere titusen såkalte Snublesteiner i Europeiske gater. Steinene er minnesmerker etter jøder som ble drept under krigen. Sakte, men sikkert får også jødene i Norge sine steiner. I Halden var det totalt tre jøder og alle ble arrestert og senere drept i Auschwitz
«Søsknene Tony og Fritz Hammerschlag levde et anonymt liv som flyktninger i byen inntil de ble arrestert og deportert. Moritz Jaffe huskes fordi han drev frukt og grønt-butikk i Halden. Både Tony og Moritz hadde mulighet til å rømme over til Sverige – det er jo bare et par hundre meter fra Halden, men av forskjellige grunner benyttet de ikke muligheten, forteller Marte Ree Nolet og Jens Bakke ved Fortidsminneforeningen i Halden.

De synes det er viktig at de tre nå får sine steiner i Halden slik at byen for framtiden kan bli minnet om det som skjedde.
Det er Sidsel Levin, daglig leder ved Jødisk museum i Oslo som organiserer prosjektet Snublesteiner i Norge.


«I Norge vil det være mulig å gi alle ofrene en stein. Vi er omtrent halvveis nå. I Europa ellers vil det være umulig å få til. Det er for mange, sier Sidsel Levin.
I Norge ble 772 jøder deportert. 34 overlevde tysk fangenskap.
Programleder Jan Henrik Ihlebæk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: