Facklitteratur: Nordens Casablanca

Alf Skjeseth

Journalisten Alf Skjeseth har skrivit ett reportage om norrmän i Stockholm under kriget. Minst 50 000 norrmän sökte sin tillflykt till Sverige och de norska myndigheterna byggde upp en egen statsadministration med mer än 1000 anställda. Exilregeringen befann sig i London, men centrum för motståndet fanns i Stockholm. Tillsammans med politiker, militärer, spioner, lyckjägare och massvis av politiska flyktingar.

Miljön som uppstod i Stockholm präglades av maktkamp och intriger.

Nordens Casablanca ger en god, lättläst och intressant överblick. Här möts politiker som Martin Tranmæl och Willy Brandt, Max Manus och andra motståndsmän, men också kostnärsmiljön med bland andra Hagerup, Helge Krog samt dubbelagenten och skådespelerskan Sonja Wigert.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: