Vidkun Quisling

Foto: Riksarkivet, Oslo, Norge

Vidkun Quisling grundade 1933 partiet Nasjonal Samling, NS i Norge. Partiet var först kristen-konservativt för att under 1935 allt mer gå över mot den tyska nationalsocialismen. Han odlade nära kontakt med Nazityskland och mötte i perioden 1933 – 1945 Adolf Hitler elva gånger.

Partiet Nasjonal Samling fick aldrig någon stor uppslutning under valen i 1933 (2,2%) och 1936 (1,8%) men Quisling utropade sig själv till statsminister på kvällen ockupationsdagen 9:e april 1940. I samma radiotal hävdade han att den legitima norska regeringen avgått och beordrade stopp av all mobilisering av norska stridsstyrkor. Genom att på eget bevåg förklara den norska regeringen som avsatt genomförde han en statskupp. Den tyska ockupationsmakten var inte införstått med Quislings maktövertagande inom norsk politik, och avsatte också Quislings regering efter bara några dagar. Hans regering ersattes av det så kallade administrasjonsrådet som var en samling jurister och ämbetsmän utan politisk makt. Den tyske Josef Terboven utnämndes till tysk rikskommissarie och han önskade direkt tyskt styre över Norge. Men tack vare sin personliga kontakt med Hitler tvingades Terboven insätta Quisling som Norges högste politiske chef som ministerpresident och partiet Nasjonal samling blev det enda tillåtna politiska partiet i Norge.

Vidkun Quisling strävade efter en nyordningspolitik där Norge efter krigsslut skulle sluta fred med Tyskland och tillsammans ingå i ett storgermanskt förbund. Denna nyordningspolitik var huvudtema under hans rättegång för landsförräderi 1945. Som politisk maktperson gick hans övergrepp i vissa tillfällen längre än den tyska ockupationsmakten. Hans parti Nasjonal Samling krävde 1942 att norska lärare skulle uppfostra sina elever i en nationalsocialistisk tradition och att den norska kyrkan skulle lyda under och förkunna en nationalsocialistisk tankegång. Han var också instrumentell i att underlätta för den tyska ockupationsmakten att arrestera och deportera de norska judarna genom att ge det sken av juridisk legitimitet.

Quisling kapitulerade dagen efter fred bröt ut i Norge, 9:e maj 1945, och arresterades omgående. Han dömdes samma år till döden för landsförräderi, mord och stöld. Quisling avrättades 1945 på Akershus fästning i Oslo, genom arkebusering.

Ordet quisling har i tiden efter andra världskriget blivit synonymt med landsförrädare, en som ansluter sig till sitt lands fiende.

Läs mer

Barth, Else Margarete: Gud, det er meg : Vidkun Quisling som politisk filosof, 1996, isbn 82-530-1803-7, Finn boken

Dahl, Hans Fredrik: Vidkun Quisling : En fører blir til ; En fører for fall, 1991–1992, to bind Finn boken

Jensen, Tom B.: En bibliografi av og om Vidkun Quisling, 1996, isbn 82-7695-004-3, Finn boken

Se mer

Vidkun Quisling et liv – en rettssak, en NRK-serie  https://tv.nrk.no/serie/vidkun-quisling-et-liv-en-rettssak

Hör mer

Angrep på Norge 9. april, en NRK podcast https://radio.nrk.no/serie/angrepet-paa-norge-9-april/DOOF03000520/09-04-2020

Källor

https://no.wikipedia.org/wiki/Vidkun_Quisling (10.12.2020)

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vidkun_Quisling (10.12.2020)

Skodvin, Magne: Vidkun Quisling i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 10. desember 2020 fra https://snl.no/Vidkun_Quisling

Nordbø, Børge: quisling i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 10. desember 2020 fra https://snl.no/quisling

3 reaktioner till “Vidkun Quisling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: