Harry Söderman

Söderman, kallades också för Revolver-Harry var kbland annat chef för Statens Kriminaltekniska Anstalt (SKA) i Sverige från 1939 till 1953. Då jobbade bland andra en viss Astrid Lindgren där i brevcensuren (Läs mer i Lindgrens krigsdagböcker).

Speciellt relevant i det här sammanhanget är Harry för att han låg bakom och drev etableringen av de norska polistrupperna i Sverige, ibland med okonventionella medel. Anders Johanssons bok Den glömda armén beskriver detta i detalj.

Söderman hjälpte också till vid maktövertagandet i Oslo den 7 maj 1945. Bland annat var han den som befriade Grini-fångläger och såg till att den nya polismästaren Henrik Meyer övertog ledningen av Möllergata 19.

En tanke på “Harry Söderman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: