Ruth Maier

Ett av de mest uppmärksammade norsk-judiska ödena är Ruth Maiers. Maier var född år 1920 i Wien och kom som flykting till Norge år 1939. Hon bodde på ett flickpensionat på Dalsberg- stien 3, där en snubbelsten idag berättar om henne. Liksom Oslos övriga judar arresterades hon den 26 november 1942 och deporterades till Auschwitz. Hon fördes direkt till gaskammaren vid ankomsten den 1 december. Många av hennes brev, dikter och dagböcker finns bevarade och utgivna. HL-centret har Ruth Maiers arkiv och använder berättelsen om henne i sina pedagogiska program.

Ruth Maiers dagbok; ett judisk kvinnoöde av Jan Erik Vold. 2019.

En tanke på “Ruth Maier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: