Harald Edelstam

En av svenska konsulatets yngre medarbetare under kriget var Harald Edelstam, som delvis agerade mer kraftfullt än vad som förväntas av en diplomat.

Edelstam blev känd under namnet Svarta nejlikan, med anspelning på romanfiguren Röda nejlikan, främst för sina insatser i Pinochets Chile. Mindre känt är att han redan under andra världskriget hjälpte människor på flykt. Edelstam var statio- nerad som diplomat i Oslo och levde likt Röda nejlikan ett dubbelliv. Han bjöd nazipampar på middag samtidigt som han gömde studenter i källaren. Han sägs ha lånat den tyske general- översten Falkenhorsts bil för att köra flyktingar till gränsen (det var ont om bränsle och tyskarna var de enda som hade tillgång till bensin). Edelstam söp med lägervakterna och lyckades få Grinifångar fria. Han gömde judar under deportationerna och räddade egendom för dem som flytt eller deporterats. Genom att själv ”överta” bland annat en bekants stuga kunde han hindra att andra gjorde det och vakta egendomen tills någon i familjen återvände. Edelstam var också aktiv i den illegala pressen, bidrog med material och skrev själv artiklar. Mindre listigt var kanske att han skrev på konsulatets officiella brevpapper. Även den svens- ke generalkonsuln Claes Westring var aktiv i motståndskampen.

Mats fors har skrivit romanen Natt över oslo med Edelstam som huvudperson.
Edelstams son Erik Edelstam har skrivit boken Janusansiktet om Haralds tid i både Norge och Chile.

En tanke på “Harald Edelstam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: