Rolf A. Syversen, Reidar Larsen, Alf T. og Gerd Pettersen / Carl Fredriksens Transport

Motståndsrörelserna i Norge hade byggt upp flyktrutter till Sverige, med pålitliga gränslotsar. Flera av dessa hade emellertid avslöjats under våren och sommaren 1942. När många hundra nya flyktingar och helt nya flyktgrupper akut behövde ta sig ut i november och december 1942, uppstod problem. Som ett svar på detta bildades nya organisationer, däribland Carl Fredriksens Transport.

Polisen Alf Pettersen fick sluta sitt arbete, bland annat för att han vägrade acceptera nyordningen och inte ville göra nazihälsning inför de tyska trupperna. Pettersen engagerade sig snart, till- sammans med sin nye chef Reidar Larsen och trädgårdsmästare Rolf A. Syversen, i att trans- portera flyktingar över gränsen med lastbil. När varningen kom om deportationerna natten till den 26 november 1942 körde Pettersen desperat runt i staden tillsammans med flera andra för att varna judiska familjer. Där började organisationen Carl Fredriksens Transport ta form. Namnet är en anspelning på kung Haakon, vars namn som ung var Carl och som var son till kung Fredrik.

Pettersens gravida hustru Gerd var också delaktig i administrationen av transporterna och han själv följde med på varje tur till gränsen. Bilen avgick exakt kl. 21.00 om kvällen och flyktingarna samlades vid Syversens handelsträdgård i väntan på transporten. Många av dem visste dock inte vem som räddade dem och mindes senare endast att de åkt lastbil.

Den 10 juli 1943 arresterades Syversen i en kontroll på Stortorget. Han fängslades först på Møllergata 19 och sedan på Grini. Tidigt på morgonen den 30 oktober

1944 fördes han till Trandumskogen där han sköts ihjäl tillsammans med andra motståndare till ockupationsmakten.

Man vet inte exakt hur många Carl Fredriksens Transport räddade. Mellan 600 och 1 000 personer brukar anges, varav cirka 500 hade någon form av judiskt påbrå. Reidar Larsen hävdade själv efter kriget att ”500 jøder, hele, halve og kvart” hade fraktats över gränsen.

RESURSER:

Gränslots Alf Petersen berättar i podcasten NRK Museum

Simon Strangers Flukten.

Carl Fredriksens transport. Podd från NRK.

Källor:

Tangestuen, M. (2004). ”Også jødene kom for øvrig over grensen høsten 1942” – Jødiske flyktinger fra Norge til Sverige 1940-1945.

Bergen: Universitetet i Bergen, Hovedfagsoppgave historie.

Tangestuen, M. (2012) Carl Fredriksens Transport – Krigens store redningsbragd. koro.no. 2012.10.27 Tangestuen, M. (2015). Ikke et åsted, men et fint sted. Nytt Blikk Årsskrift 2015, ss. 86-95.

Bruland, B. (2017). Holocaust i Norge. Registrering, deportasjon, Tilintetgjørelse. Oslo: Dreyer. Bruland, B., Tangestuen, M., & Torp-Holte, T. (2012). Hva hendte i Norge? Shoah og de norske jødene, Fra utstillingen Husk oss til livet. Oslo: Jødisk Museum

2 reaktioner till “Rolf A. Syversen, Reidar Larsen, Alf T. og Gerd Pettersen / Carl Fredriksens Transport

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: